Az erdélyi magyar autonómiatörekvések kiindulópontja: a Kolozsvári Nyilatkozat

A rendszerváltás utáni erdélyi magyar autonómiatörekvések kiindulópontja a Kolozsvári Nyilatkozat. 1992-ben a Nyilatkozat elfogadásának pillanatában az erdélyi magyar közélet egységes volt, és az egyetlen képviseletben, az RMDSZ-ben tevékenykedtek a nemzeti oldal képviselői is. Ők saját magukat, de a magyar sajtó is belső ellenzéknek vagy nemzeti ellenzéknek nevezte. A Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása a nemzeti ellenzék győzelmét jelentette. Azok, akik szemben álltak a Nyilatkozatban megfogalmazott elvekkel, meghátráltak, nem találván elfogadható ellenérveket, és végül egyetlen tartózkodás mellett, egységesen fogadták el a Kolozsvári Nyilatkozatot. A gondolat, hogy nyilvánosan erre a nyilatkozatra esküt kell tenni, Borbély Imrétől származott. Az eskü szövegét pedig Tőkés László fogalmazta meg. A sajtóban megjelentek kritizáló, egyenesen ellenséges írások olyan emberek tollából, akik közelebb álltak a Szabad Demokraták Szövetségéhez (SZDSZ), mint saját, erdélyi nemzeti közösségükhöz. A továbbiakban mindenki számára elérhetővé tesszük a nyilatkozatot és az eskütétel ünnepélyes pillanatát rögzítő fényképet. 

 
Kolozsvár, 1992. október 25, Szent Mihály templom (Rohonyi D. Iván felvétele)


Az RMDSZ nyilatkozata a nemzeti kérdésről

„Igényeljük a romániai magyarság önkormányzatát, amelyhez való jogunkat az erdélyi románságnak saját elhatározásából született Gyulafehérvári Határozataira alapítjuk .“

(Tamási Áron: Hitvallás, Vásárhelyi Találkozó, 1937. október)

„...Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzetgyűlés kinyilvánítja a következőket:

A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népek számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezeteinek.“

(Gyulafehérvár, 1918. december 1.)

Románia politikai életének egyik legsúlyosabb megoldásra váró politikai-társadalmi problémája a nemzeti kérdés. Keserves tapasztalataink, tragikus események arról győztek meg bennünket, a romániai magyarságot és annak legitim képviselőjét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, hogy mind a mai napig sem a politikai akarat, sem a politikai gyakorlat nem kínált elfogadható megoldást számunkra.

Vállalva nemzeti entitásunkat, nem akarunk sem elszakadni, sem elvándorolni, szülőföldünket otthonunknak valljuk. De a román nemzetbe beolvadni sem akarunk.

A romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjo­gú társa. Épp olyan felelősséggel tartozunk jövőjéért, mint bármely más állampolgár, s mikor látnunk kell a magyarság körében eluralkodó kiábrándultságot, az ennek okán jelentkező elvándorlást, kötelességünk cselekedni.

Kötelességünk felmutatni azt a megoldást, amely számunkra és az ország számára is kiút ebből a válságból. Az etnikai, vallási közösségek autonómiája Erdély múltjának szerves része, idéznénk a szász közösségek közel nyolcszáz éve önkormányzati gyakorlatát, és ugyanez fogalmazódott meg az 1918-as Gyulafehérvári Kiáltványban.

Állítjuk, hogy ez az út a belső önrendelkezés útja. A belső önrendelkezési elv ugyanakkor egyetemlegesen is előremutat, hiszen számos, már létrejött vagy most alakuló közösségi önkormányzat utal arra, Európa működő demokráciáiban ez a gyakorlat sikeres.

A romániai magyarság közösségkénti betagolódása a hazai társadalomba része az ország európai közösségekbe való integrációjának.

Tudatában vagyunk annak, hogy a nemzetiségi kérdés az emberjogi vonatkozásokon túlmenően új dimenziókat! nyert, és ma mór az európai biztonság és stabilitás fontos tényezője.

Meggyőződésünk, hogy a közösségek önkormányzata hozzájárul a jogállam és a civil társadalmi struktúrák megerősödéséhez, és ugyanakkor szerves része a demokratizálódás folyamatának.

A nemzeti kérdés megoldása általános érdek, számítunk az ország demokratikus erőinek a közreműködésére abban a fáradságos munkában, amely megteremti e megoldás alkotmányos és jogi kereteit.

Kolozsvár, 1992. október 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldötteinek Országos Tanácsa és Parlamenti Csoportja


Az eskü szövege: 

"Én, ......., Románia Parlamentjének népünk akaratából megválasztott tagja, hitünk és egyházaink, országunk és magyarságunk egyetemes közösségében, a mai napon elkötelezem magam közképviseleti munkám, közérdekű szolgálatom és feladataim hűséges teljesítésére választóim akarata és érdekei szerint. A hazai és általánosan érvényes nemzetközi törvényes rend, a jogosság és a demokrácia keretei között szent hivatásomnak fogom tekinteni és minden erőmmel fogom segíteni országunk épülését, a köz javának szolgálatát, a társadalmi és nemzeti megbékélés és a demokratikus jogállamiság megvalósítását. Hű magyarként szolgálni fogom népemet, mely bizalmával felhatalmazott, hogy érdekeit képviseljem, harcoljak teljes egyenjogúságáért, közösségi jogaiért és szabadságáért, küzdjek fennmaradásáért, melynek egyetlen szilárd biztosítéka a belső önrendelkezés. Minden erőmmel azon leszek, hogy országunkban és térségünkben egymásra találjanak és megbékéljenek a különböző nemzetek, népi közösségek és vallási felekezetek. Isten engem úgy segéljen!" 



Megjegyzések

  1. Ez csak egyetlen egyszer történt meg.1992 október 25-én.
    Soha többé! Miért?

    VálaszTörlés
  2. 2013. október 27-én a Székelyek Nagy Menetelésén százötvenezer ember vonult a Kököst Bereckkel összekötő országúton. A felvonulók tizennégy gyülekező helyről indultak és ezeken ott volt Tőkés László, Kelemen Hunor, Szász Jenő és nyilván én magam is. Az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, s Magyar Polgári Párt mindannyian eleget tettek a Székely Nemzeti Tanács felhívásának, és mozgósították a székelységet. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyedül Maros megyéből közel száz autóbusz indult. Azaz 1992 nem egyedüli példája az összefogásnak. A hangsúly viszont azon van, amit a Kolozsvári Nyilatkozat is tartalmaz, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség politikai alany, tehát nem az RMDSZ szavazóbázisa, nem valamelyik szervezet tagsága, hanem az egész közösség. És ezt jó lenne megtanulni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyerjen Székelyföld újból – ezúttal valódi és egész területére kiterjedő – autonómiát!

Bevenni együtt a lehetetlent