Izsák Balázs beszéde a XII. Székely Majálison, Makfalván

A Székely Nemzeti Tanács nevében köszöntöm a XII. makfalvi Székely Majális minden résztvevőjét.

Négy évvel ezelőtt álltam ezen a dobogón önök előtt. Akkor indítottuk el az aláírásgyűjtést a nemzeti régiókért. Az én fejemben másképpen nézett ki akkor a jövő. Nem minden úgy történt, ahogy én elképzeltem, mindezek ellenére, győztünk. A polgári kezdeményezés egész folyamatát végigkísérte a különbség a várakozásaink és a tervek megvalósulása között.





Szoktuk emlegetni, hogy a polgári kezdeményezésünk részletes indoklását is itt fogadtuk el Makfalván, 2012. augusztus 4-én. Arra már kevesebben emlékeznek - és ez érvényes az itt jelenlévőkre is -, hogy a Székely Nemzeti Tanács elnökeként az első lakossági fórumon, 2012-ben itt tartottam előadást Makfalván, a református gyülekezet tanácstermében ennek a kezdeményezésnek a tervéről.
Ha a jövő másként is alakult, mint ahogy elvártuk, - volt ugye egy hatéves pereskedes, mielőtt elindíthattuk volna az aláírásgyűjtést, és a koronavírus-járvány miatt egy évről két évre nyúlt ki ennek az időtartama. - nézzük a jó oldalát a dolgoknak: mondjuk ki azt, hogy hozott jót is ez a várakozás. Most, amikor kezünkben van 27 ország hatóságainak az aláírásokat hitelesítő okirata, és készen állunk arra, hogy a Bizottság elé terjesszük a kezdeményezést, de közben gazdagabbak lettünk, megerősödtünk Ferenc pápa szavaival, amelyet Budapesten mondott. Biztosított a közelségéről, és arról, hogy imádkozik minden magyarért, beleértve a határontúli magyarokat is. Ez a mondat rólunk is szólt, és a mi törekvéseinkről. Egy olyan összefüggésben, hogy Ferenc pápa olyan Európát szeretne, olyan Európát tekintene keresztényinek, amely nem gáznemű halmazállapotú, nem nemzetek fölötti, amely nem akarja elmosni a különbségeket. És ezzel a gondolattal kanyarodunk vissza a mi európai polgári kezdeményezésünkhöz. Meg tudja valaki mondani - akár itt, a jelenlévők közül -, hogy csak a nyilvántartásba vételért miért kellett nekünk hat évig pereskedni? Azért, mert a kezdeményezés meg akarja őrizni Székelyföldnek, és a hozzá hasonló európai régióknak a nemzeti, kulturális, nyelvi, vallási sajátosságait. Azokat a sajátosságokat, amelyeket a globalisták és Brüsszel globalista elitje el akar törölni!
Mit kell nekünk tennünk ebben a helyzetben? Kézenfekvő a válasz: be kell terjeszteni az Európai Bizottság elé, és számolva az esetleges elutasítással, kell lennie egy B-tervnek is. Van B-terv. Nem célszerű, nem taktikus, ezt a B-tervet a nyilvánosság előtt részletezni. Viszont ez elé a Bizottság elé semmiképp sem szabad a kezdeményezést beterjeszteni! Ez a tanulság vonható le a Minority Safepack szervezőinek tapasztalatából. Ők ugyan megvárták, hogy a Jean-Claude Juncker-féle Bizottság távozzon, és ez bölcs dolog volt. Arra nem számíthattak, hogy az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottságnak továbbra is két olyan tagja marad, akik ellenségei a nemzet fogalmának, következésképp a nemzeti kisebbségeknek, a demokráciának és az Európai Unió alapvető értékeinek. Ez a két személy pedig Vera Jourová és Frans Timmermans. Meg kell nevezni őket, ki kell mondani a nevüket, mert az ő távozásukat is lehet remélni egy konzervatív fordulattól, amelyet a 2024-es Európai Parlamenti választások hozhatnak meg. Bízunk benne, Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével együtt, hogy az Európai Parlamenti választáson "végre elcsaphatjuk a progresszív elitet, és lecsapolhatjuk a brüsszeli mocsarat". És itt utalnék vissza arra a gondolatra, hogy nézzük a jó oldalát a késlekedésnek, mert ez azt is szolgálhatta, hogy már túl vagyunk a CPAC Hungary konferencián, annak minden tanulságával, és idézhetjük Orbán Viktor szavait, amelyek ott hangzottak el.
Mi egy kis közösség vagyunk. Nem tudjuk megmondani azt, hogy az európai Parlament konzervatív szárnyának megerősítésére hány képviselőt tudunk küldeni,. Egyet? Kettőt? Hármat? Ennél is fontosabb azonban, hogy legyen meg bennünk az elszántság, hogy nekünk is hozzá kell járulnunk 2024-ben a konzervatívok győzelméhez.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyerjen Székelyföld újból – ezúttal valódi és egész területére kiterjedő – autonómiát!

Az erdélyi magyar autonómiatörekvések kiindulópontja: a Kolozsvári Nyilatkozat

Bevenni együtt a lehetetlent